feb. 25 2022
Piața imobiliară Romania 2022. Cât vor mai crește prețurile pentru locuințe în România?
Postat în Corporate, Uncategorized, Uncategorized
Niciun comentariu
Vor mai scădea prețurile de achiziție a locuințelor? Conform analiștilor financiari, această zi este departe. 2021 este anul în care unii dintre cei mai mari jucători de pe piața imobiliară au trebuit să se adapteze la cerere, conturată pe fondul pandemiei. Industria imobiliară este inegală, unele segmente au câștigat teren (dezvoltatorii rezidențiali de case sau apartamente cu terase mari) iar altele au stagnat (dezvoltatorii de birouri, retail sau industriali). Conform analiștilor, unul din motivele de creștere a prețurilor din sectorul imobiliarelor se datorează inflației și a banilor de pe piață ușor de accesat. O altă sursă o constituie deficitul forței de muncă și criza materiei prime ce a generat scumpirea materialelor de construcție, deci automat creșterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.
Anul acesta a început cu un sentiment de incertitudine, urmată mai apoi de o revenire graduală. Al doilea an de pandemie si-a pus amprenta pe marea majoritate a industriilor, inclusiv pe cea imobiliară. Majoritatea materiilor prime din construcție au mers pe un trend de creștere a prețurilor, ceea ce automat s-a restrâns și asupra prețului final al unui imobil nou construit. Debutul anului 2022 s-a concretizat cu menținerea unui trend de scumpiri, înregistrându-se deja primele majorări în orașele principale ale României.
Sectorul de birouri se confruntă în continuare cu cele mai semnificative provocări în ceea ce privește cererea ( acest lucru s-a accentuat de mai bine de 24 luni, ca efect direct al muncii de acasă). Rutinele de lucru ale românilor au suferit modificări iar un număr semnificativ de companii au aprobat aranjamente hibride ce combină activitățile de birou cu munca de la distanță. În București, există totuși încă o cerere constantă pentru spații de birouri de înaltă calitate, centrată pe nevoile chiriașilor, flexibilitate și cât de bine sunt integrate în comunitate. Pe de altă parte, cererea în scădere, din punct de vedere strict imobiliar, chiar a fost benefică pentru companiile mai mici, deoarece a ajutat firmele mai mici să obțină oferte speciale de închiriere și să îmbunătățească experiența de lucru a angajaților lor.
Marea majoritate a clienților caută unități situate atât în centrul orașului, cât și în zona metropolitană, și urmăresc un spațiu mai generos, cu o terasă sau chiar o grădină, pentru că simt nevoia de a face un upgrade la stilul actual de viață. Cu toate acestea, clienții din ziua de azi nu se mai uită doar la prețul pe metru pătrat, așa cum făceau în trecut ci sunt mai preocupați de calitatea vieții, siguranță și confort, eficiența energetică sau costuri de întreținere cât mai mici. Cea de-a doua categorie de clientelă este cea care vede activele rezidențiale ca pe o investiție pe termen lung care se plătește în timp. Tot mai mulți români apelează la imobiliare pentru a-și proteja capitalul, deoarece riscurile de inflație sunt tot mai proeminente.
Prețuri record, pentru începutul de an au fost înregistrate în Brașov. La fel și pentru orașul București și Cluj. Specialiștii din piața de imobiliare spun că procentele de creștere vor fi mai mari față de aceeași perioadă a anului 2021.